fbpx
 • 2017-10-16

Doublo ultrahangos képalkotó egység jelentősége

Doublo ultrahangos képalkotó egység jelentősége

1024 536 Heizer Anita

Bevezetés

A második generációs Doublo géppel végzett kezelés olyan HiFU technológiát alkalmazó arc lifting eljárás, amely a plasztikai beavatkozások egy nem-invazív versenytársa lehet. Azáltal, hogy serkenti a bőr kollagén termelését, elindítja a remodelling folyamatát, így csökkenti a bőr megereszkedését és látványosan valamint tartósan megemeli a szemöldökvonalat, feszesíti a tokát és kiemeli az álkapocs fiatalos vonalát.

A HiFU technológia lényege, hogy magas intenzitású fókuszált ultrahang segítségével hő-pontok jönnek létre a bőr meghatározott rétegeiben, amely hatására a bőrben fokozódik a kollagén termelés.

Az egyéb, HiFU technológiát alkalmazó gépekhez képest a második generációs Doublo gép különlegessége abban rejlik, hogy az egyetlen, amely orvosi minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a kezelés orvosi kontroll alatt történik. Ezen felül számos olyan paramétere szabályozható precízen, mint a leadott fókuszált ultrahang pontok sűrűsége, energiája, mélysége a bőrben.

Miért is fontos az orvos jelenléte a kezelés során? Mert az így a leadott hő-pontok sűrűségét, valamint a leadott ultrahang impulzusok energiáját személyre szabottan orvosi kontroll mellett mindaddig emelhetjük, amíg a legjobb eredményt nem garantálható az esetleges szövődmények minimalizálása mellet. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb energián végzett, nagyobb pontsűrűséget alkalmazó kezelések szignifikánsan jobb eredményt hoztak, mint alacsony energiaszintre beállított kezelés. Hogyan lehet mégis mindemellett a lehetséges szövődményeket a legalacsonyabbra csökkenteni? Ehhez van szükség a Doublo gép egy sarkalatos tulajdonságára, mégpedig a nagy felbontású, valós idejű képalkotó egységre, amely segítségével a képelemzésben jártas orvos el tudja különíteni a bőr rétegeit egymástól, meg tudja határozni az erek, idegek, csontképletek jelenlétét. A képalkotás segítségével a kezelés során az orvos által elkerülhetőek az olyan szövődményeket, mint az égési sérülés, ér-, idegsérülés, zsibbadás, hematóma, sugárzó fájdalom, így gyakorlatilag nullára csökkentve a kezelés kockázatát.

 1. A bőr felépítése

A bőrünk, amely teljes testünket borítja, valójában a legnagyobb szervünk, és azáltal, hogy elválasztja a testet a külvilágtól, kapcsolatot is tart vele. Felépítése éppen ezért egy bonyolult és nagyon finoman szabályozott folyamat eredménye. Három rétegből áll: a felhám feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása által. Az irha laza rostos kötőszövet, kollagén és rugalmas rostokból és kötőszöveti sejtekből áll, szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása. A bőralja kollagén rostos támasztó oszlopokból és főleg zsírsejtekből áll, fő feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása. A bőr három rétegét egy erős kötőszöveti lemez (aponeurózis) kapcsolja össze az alatta levő izomréteggel, amely jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz és szerepe van a bőrrétegek feszességének szabályozásában. Az irha mély rétegét, a bőralja kollagén-rostos támasztó oszlopait és az izmos aponeurózist együttesen SMAS rétegnek (superficial muscular aponeurotic system) nevezzük (1. ábra).

cikk2_1-revitalmed

1. ábra: a bőr szerkezetének felépítése.

Az SMAS rétegben helyezkedik el a legtöbb kollagén, amely a bőrben lévő zsírszövetet és a felette lévő hámréteget tartja. A kollagén egy olyan rostos kötőszövet, amely szinte minden szervben megtalálható, és lényeges szerepe van abban, hogy a bőr és szövetek rugalmasak, feszesek legyenek. A biológiai öregedés következtében a kollagén mennyisége évente 1%-al csökken, így a szövetek vizet veszítek, elvesztik feszességüket, csökken az ellenálló képességük. A fókuszált ultrahang hatására olyan mikro-sérülések jönnek létre a megfelelő rétegekben, amelyek az öregedés dacára elindítják a lokális kollagén termelést, így visszaadják a környező szövetek szilárd támasztó rendszerét és feszesebb külsőt adnak a bőrnek.

 1. Biztonságos Doublo HiFU kezelés különböző mélységekben

Ahhoz hogy az arc bőrének összes rétegét megfelelően alátámasszuk, 3 réteg kollagén termelését érdemes fokozni: a legfelületesebb réteg kb. 1,5 mm mélyen helyezkedik el a felületes irharétegben, és mivel közvetlenül a hámréteg alatt található, feszesítésének fontos szerepe van az apró ráncok, szarkalábak kisimításában. A középső réteg a 3 mm mélységben levő mély irharéteg, a legmélyebb pedig a 4,5 mm mélyen levő SMAS réteg, amelyekben a kollagén termelés fokozása már a kötőszöveti zsír és kötött nedvesség alátámasztását és feszesítését eredményezi (2. ábra). Ezekben a mélységekben már nem az apró ráncok felületi feltöltéséről van szó, hanem a kötőszöveti támasztó struktúra teljes remodellingjéről, aminek hatására a bőr szerkezete tömöttebbé válik, a nagyobb kollagén tartalom miatt képessé válik több víz megkötésére, így rugalmasabb és feszesebb tapintatot eredményez.

cikk2_2-revitalmed

2. ábra: Doublo HiFU kezelés a különböző bőrmélységekben

Mivel a 1,5 mm-es mélység igen közel van a felszínhez, így ott biztonságosan és mellékhatás mentesen kezelhetünk, a 3 és 4,5 mm-es mélységekben azonban figyelembe kell venni, hogy az irhában és a bőraljában futnak többek közt a bőr erei és idegei. A mélyebb rétegekben, kb. 3,5-4 mm mélyen a bőrfelszínnel párhuzamosan futnak a bőr artériái, amelyekből merőlegesen, a felszín felé átfúrva törnek a felfelé a kisebb tápláló erecskék. Szintén ebben a rétegben futnak a nagyobb idegek, amelyek a tapintás, nyomás, vibráció ingerületeit szállítják. A 3 és a 4,5 mm-es mélységben tehát a legbiztonságosabb úgy dolgozhatunk, ha a nagy felbontású ultrahangos képalkotó egység segítségével elkerüljük ezeket a képleteket. Mivel az arcon a teljes bőrvastagság kb 4,5-5 mm, így ennél mélyebbi réteg biztonságosan nem kezelhető.

 1. Hogyan nyújt segítséget az ultrahangos képalkotó egység?

Az ultrahangos képalkotó egység segítségével elkülöníthetjük a bőr rétegeit, a bőrben futó ereket, idegeket, valamint a bőr alapján elhelyezkedő izmot és alatta a csontot (3. ábra).

cikk2_3-revitalmed

3. ábra: Doublo HiFU kezelés real-time ultrahangos képe a homlok bőréről. Jól láthatóak az egyes rétegek.
A csont mélységében végzett kezelés kerülendő.

A képalkotás alapja, hogy egy piezoelektromos kristály magas frekvenciájú, szélessávú hanghullámokat bocsájt ki, amelyeket a különböző szövetek különböző mértékben vernek vissza. Az így visszavert hullámok detektálásával olyan kétdimenziós képet nyerünk a szövetekről, amelyek alapján elkülöníthetővé válnak olyan struktúrák, mint a hámréteg, ér, vagy csont. Ahhoz hogy tehát a bőr mélyebb rétegeiben biztonságosan alkalmazzuk a HiFU technológiát, mindenképpen szükséges képalkotó egység segítségével elkülöníteni és kikerülni ezeket a struktúrákat. Képalkotó egység hiányában az erek eltalálása vérgyülemek kialakulásához, az idegek eltalálása pedig zsibbadáshoz, izomrángáshoz vezet, a csont eltalálása pedig akár tartós csontfájdalomhoz. Éppen ezért 3-4,5 mm-es mélységben végzett kezelés esetén a szövődmények a képalkotó egység és orvos jelenlétében minimálisra csökkenthetők.

 1. Bőrvastagság-eloszlás elemzése az arcon

Bőrünk vastagsága eltérő a különböző testtájakon, és eltérő az arc egyéb részein is. A képalkotó egység segítségével végzett Doublo HiFU kezelés egy további nagy előnye, hogy a kezelni kívánt bőr vastagsága megítélhető vele, így arcterülettől függően állítható, hogy mindig pontosan maximum az SMAS rétegig hatoljanak le a fókuszált ultrahang sugarak. A homlok és a szemkörnyék területein ugyanis a teljes bőrvastagság kb 3,5-4 mm, így ott az SMAS réteg csak 3 mm-ben helyezkedik el. Fontos hogy ezeken a területeket a 4,5 mm-es kezelőfejjel végzett kezelés esetén a hő-pontok már a csontba jutnának, így használtuk kerülendő. Az orcák és a toka vonalában elsősorban az irha vastagsága miatt az SMAS réteg mélyebben, 4,5 mm-ben helyezkedik el, így ott a 3mm-es és a 4,5 mm-es kezelőfejek kombinációjával érhető el a legnagyobb mértékű kollagén termelés fokozódás (4. ábra).

cikk2_4_boritofoto-revitalmed

4. ábra: Bőrvastagság eloszlás az arcon

FOGLALOK IDŐPONTOT

OLVASOK A KEZELÉSRŐL

Revitalmed központ
COMPANY NAME
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio. Diam lorem auctor sit, a a? Lundium placerat mus massa nunc habitasse.
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul denlac
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul patturtul
CONTACT US
Thank You. We will contact you as soon as possible.
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHA6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS9tYXBzL2VtYmVkP3BiPSExbTE4ITFtMTIhMW0zITFkNjA0NC4yNzU2Mzc0NTY4MDUhMmQtNzMuOTgzNDYzNjgzMjUyMDQhM2Q0MC43NTg5OTM0MTE0Nzg1MyEybTMhMWYwITJmMCEzZjAhM20yITFpMTAyNCEyaTc2OCE0ZjEzLjEhM20zITFtMiExczB4MCUzQTB4NTUxOTRlYzVhMWFlMDcyZSEyc1RpbWVzK1NxdWFyZSE1ZTAhM20yITFzZW4hMnMhNHYxMzkyOTAxMzE4NDYxIiB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjowIj48L2lmcmFtZT4=
Thank You. We will contact you as soon as possible.
COMPANY NAME
CONTACT US
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio putonius mudako empero brutto populius giten facilisis cursus turpis balocus tredium todo.
Thank You. We will contact you as soon as possible.
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHA6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS9tYXBzL2VtYmVkP3BiPSExbTE4ITFtMTIhMW0zITFkNjA0NC4yNzU2Mzc0NTY4MDUhMmQtNzMuOTgzNDYzNjgzMjUyMDQhM2Q0MC43NTg5OTM0MTE0Nzg1MyEybTMhMWYwITJmMCEzZjAhM20yITFpMTAyNCEyaTc2OCE0ZjEzLjEhM20zITFtMiExczB4MCUzQTB4NTUxOTRlYzVhMWFlMDcyZSEyc1RpbWVzK1NxdWFyZSE1ZTAhM20yITFzZW4hMnMhNHYxMzkyOTAxMzE4NDYxIiB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjowIj48L2lmcmFtZT4=
CONTACT US
COMPANY NAME
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
Thank You. We will contact you as soon as possible.
Nem kell lemondania a fiatalságról!
A szépségápolás legújabb trendjei, apró titkok, új lehetőségek, speciális kedvezmények - havonta egy emailben.
Alulírott, a lenti checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
Munkanapokon 9.00 és 18.00 óra között az alábbi telefonszámon éri el klinikánkat:
A SZÉPSÉGÁPOLÁS LEGÚJABB TRENDJEI
Apró titkok, új lehetőségek, speciális kedvezmények - havonta egy emailben.
Alulírott, a lenti checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
Kérdezzen tőlünk!
Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját Adatkezelési Tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással.
Biztos, hogy lemond erről?
A szépségápolás legújabb titkai és speciális kedvezményeink - havonta egy emailben.
Alulírott, a lenti checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
Ask us!
I have read and agree to the Privacy Policy.
THE LATEST TRENDS IN BEAUTY CARE
Small secrets, new possibilities, special promotions – one e-mail per month
I have read and agree to the Privacy Policy.
We will not share your personal information with third parties.